I praksis
Nico Verkroost: "Jeg behøver ikke længere malke"
Mælkeproducent Nico Verkroost har tre SAC Gemini-robotter til at malke sine 130 køer. Han har en dobbelt- og en enkeltboks. "Køer og kvier, der har brug for min opmærksomhed, går i enkeltboksen. Det fungerer rigtig godt."
"Jeg har tidligere malket med SAC, og min far malkede også med en SAC-malkemaskine. Vi har 49 års erfaring med SAC Milking," fortæller mælkeproducent Nico Verkroost fra Westbroek ved Utrecht stolt. Da de besluttede sig for at begynde at malke med robotter, var det naturligvis en selvfølge, at det skulle være en SAC – eller hvad? "Nej, sådan var det nu ikke," ler mælkeproducenten. "Vi kiggede selvfølgelig også på andre robotmærker. Men vi endte med igen at vælge SAC Milking, som stadig passede os bedst, også prismæssigt."
Køer på græs giver behov for tre bokse
Indtil juli 2022 malkede Nico sine 130 malkekøer og avlskøer i en 2 x 10 pladsers malkestald med hurtig udgang. En stald, der var omkring 22 år gammel og trængte til at blive udskiftet. "Vi stod over for at skulle lave en betydelig opdatering af mælkemålernes software, og den omkostning ville også betyde, at vi skulle fortsætte med at malke i denne stald i en del år endnu. Dertil kommer omkostningerne til malkerne. For cirka to et halvt år siden var jeg klar til at begynde at malke automatisk."
I jagten på den rigtige robot spillede det også en rolle, at køerne skulle på græs: "Faktisk var to robotter ikke nok til os. De andre mærker ville gerne sælge os to systemer, men hos SAC sagde de med det samme, at det ville være bedre at investere i tre. Man har ganske enkelt brug for en større kapacitet."
Brugervenlig robot
Mælkeproducenten fra Utrecht var den første, der arbejdede med en Gemini powered by SAC. "Det gør os samtidig til pionerer, for sådan en installation er ny selv for montørerne. Men sandheden er, at vi faktisk ikke oplevede nogen problemer. Malkningen forløber, som den skal, robotten er meget brugervenlig, og vi fik styr på betjeningen på ingen tid. Faktisk er det tre minimalkestalde." I stalden står der en dobbeltboks, hvor der kan malkes to køer samtidig, og hvor en enkelt robotarm lynhurtigt sørger for påsætningen. Den anden robot står på den anden side af fodergangen, hvor køerne har adgang til en række sengebåse. "Ved denne robot gør kvierne og de nymalkede køer. Det fungerer rigtig fint," siger Nico og fortæller, at der er et separationsrum bag ved robotten. "Derfra kan koen selv gå ind i robotten, hvorefter den ender i separationsrummet igen." Er der behov for at separere køerne, kan der oprettes en opsamlingsplads ved hjælp af en praktisk bom. De separerede køer kan malkes via det unikke VIP-system, mens de opholder sig i separationsrummet, så deres rytme ikke forstyrres. "Jeg har dermed samlet alle køer, der har brug for hjælp eller opmærksomhed, på ét sted. Det sparer meget arbejde, at jeg kun skal være særlig opmærksom med én boks i stedet for tre. Ved dobbeltboksen går der køer, som passer sig selv." Her kan Nico nævne yderligere en vigtig fordel ved SAC Gemini: "Jeg kan udføre manuel påsætning, hvilket er meget brugervenligt."
Først som kraftfoderboks
Mælkeproducenten er godt tilfreds med køernes tilvænning. "Køerne er hurtige til at vænne sig til det. Som landmand er man lidt længere om det." Nico fortæller, at køerne nærmest gik ind af sig selv. "De gutter, der kom for at hjælpe til, kunne vi hurtigt sende hjem igen, for det gik helt af sig selv." For at hjælpe køerne med tilvænningen havde de udtænkt et smart trick: "Folkene fra SAC sagde, at vi skulle starte med at bruge robotterne som kraftfoderbokse i to uger." Det var nemt at gøre, da robotterne er placeret forrest og midt i stalden, så malkningen i den gamle malkestald bare kunne fortsætte. "Da køerne allerede fik kraftfoder, var apparatet kendt for dem, og de er også vant til at blive malket, så det føltes hurtigt trygt for køerne."
Nye arbejdsrutiner
Selv skulle Nico lige finde sig til rette i det. "Der står man så den første morgen. Man behøver ikke malke, men hvad skal man så lave?" Hans arbejdsrutine – "det skal man lige vænne dig til" – består i at rense kameraet tre gange om dagen og holde robotten ren. "Man skal tillære sig en ny rytme. Hvis jeg for eksempel skal behandle en ko, registrerer jeg først behandlingen i softwaren, og først derefter behandler jeg koen," fortæller han. "Jeg kan ikke sige, at jeg har sparet oceaner af tid med robotmalkningen; det afhænger af antallet af hentekøer og nye kvier. Hvis der ikke er nogen køer med mastitis og kun få hentekøer, går det let som en leg." Ved nærmere eftertanke indrømmer Nico, at det gik hurtigere med at bjærge det første slæt i år. "Jeg kunne starte tidligere om morgenen og fortsætte længere om aftenen. Jeg behøver ikke længere malke." Nicos kone tilføjer: "Mentalt var det lidt af et skift. Man skal lære at give slip og ikke straks blive urolig, hvis en ko ikke har været der i 12 timer." Det hjælper appen på telefonen med, og den bruger Nico da også regelmæssigt. "På den måde kan jeg følge robotten på afstand."
Arbejder med en fokusliste
Kontakten med køerne har også ændret sig, fortæller Nico. "En ko, man ikke ser eller mærker til, har det godt," sammenfatter han. "Man begynder at se helt anderledes på køerne." En ko, der har brug for ekstra opmærksomhed, vises med en rød bjælke på computerskærmen. "Så har den ikke været henne og blive malket, og så er der som regel noget galt." Computerens liste over sådanne fokus-køer er altid det første, Nico tjekker, når han kommer ind i stalden om morgenen. "Så går jeg ud og muger ud i båsene, og så afkortes listen hurtigt af sig selv igen." I den forbindelse roser han også Geminis brugervenlighed: "Uanset hvilken robot jeg står ved, kan jeg tjekke og indtaste alt på skærmen for alle tre robotter."
Først og fremmest kvier
Køerne klarer sig bedre med automatisk malkning, konkluderer Nico ca. otte måneder efter skiftet. "Kvier giver klart mere mælk, mens de ældre køer alle sammen først skal have kælvet igen." Den gennemsnitlige produktion ligger på mellem 27 og 30 liter om dagen, selv om sammensætningen er kommet under et vist pres. "Vi ligger på 4,40 % fedt og 3,65 % protein, og køerne kommer tre gange om dagen." Celletallet svinger omkring 150 og er støt faldende," tilføjer Nico. "Efter sådan et skift ser man, at celletallet stiger ganske kortvarigt for derefter at falde igen." Kimtallet er 12, hvilket er ret pænt for robotmalkning.
Vi har investeret i at gøre arbejdet nemmere og mere behageligt
Da robotterne først var i drift, indledtes byggeplanens næste fase, som også omfattede en ny stald med ungdyr, goldkøer og en kælvningsboks. Nico tog selv den gamle malkestald ned, og på arealet der er nu etableret 25 ekstra båse. "Så kan vi stadig udvide antallet af køer lidt, men det bliver ikke meget mere end 140 køer," siger Nico. "Med renoveringen og robotterne har vi investeret i at gøre arbejdet lettere og mere behageligt. Det kommer til at give mange års arbejdsglæde."