I praksis

"Vi ville vælge den samme malkestald igen uden at tøve"

Et enkelt system med høj kapacitet, som letter arbejdet betydeligt. Dennis Roekevisch, hans forældre, Reint og Annie og sin hustru Hilde, valgte for fire år siden at anskaffe en 90-pladsers SAC udvendigt betjent malkekarrusel til deres geder. Med mælkemåling, separation og justerbart gulv. "Vi ville bygge den præcis på samme måde igen."

Større kontrol, større mælkeydelse, mindre kostpris
På familien Roekevischs gård er der altid hektisk aktivitet. De driver en gedebedrift, men også ên bondegårdscampingplads, transportvirksomhed og er desuden en populær praktikplads for landbrugsskole-elever. "Vi arbejder med syv forskellige malkere," siger Dennis Roekevisch, som selv malker gederne i den 90-pladsers udvendigt betjente malkekarrusel mindst én gang om dagen. "Stalden har et justerbart gulv, så alle kan arbejde i den rigtige arbejdshøjde, ”fortæller han om malkekarrusellen, som blev installeret i 2016. Mælkemålingen gør arbejdet lettere og mere effektivt. Giver en ged mindre mælk end forventet, får den bare lov til at komme med en omgang mere. Skal der fra-separeres nogle geder, eller skal der skiftes grupper, kan det gøres med et tryk på en knap. "Gedernes ydelse – som i dag er 1200 liter pr. års ged – bliver nøje overvåget takket være mælkemålingen og desuden bliver tildelingen af kraftfoder tilpasset herefter”. Det giver Dennis et væld af oplysninger, som han kan bruge til at forbedre sit management af gederne: "Jeg har større kontrol. Mælkeydelsen er gået støt opad og kostprisen pr. liter er reduceret i samme takt”.

20 år med malkegeder
Familien Roekevisch har haft malkegeder i godt og vel 20 år. Før dette havde de en svinebedrift med udtjente stalde. "Vi var nødt til at investere for at kunne leve op til kravene om miljø og dyrevelfærd," fortæller Dennis. Det lå ikke i kortene, at han som nyuddannet landmand skulle have en fremtid på sine forældres gård. Men så blev familien en dag rådet til at omlægge bedriften til geder. "Det var ikke nødvendigt med nogen mælkekvote, så vi kunne starte med det samme," siger Dennis. "Det eneste, vi skulle have på plads, var en tilladelse og finansiering var hurtigt ordnet”. Afsætningen af mælken til et mejeri lykkedes også. ”Hos CBM fik vi en leveringsaftale uden begrænsninger." I første omgang lagde de en plan, som omfattede 450 malkegeder, og begyndte at malke i en ganske almindelig (2)x32 pladsers SBS malkestald swingover uden aftagning med blot 32 malkesæt, så de måtte malke gederne i hver side på skift. "Der gik ikke længe, før vi kunne øge besætningens størrelse," husker Dennis. Fra 600 geder blev besætningen fordoblet til over 1300 geder i 2009. Stalden blev forlænget, og malkestalden skulle også forlænges. Den blev opgraderet til en 2x40-pladsers SBS malkestald med 80 malkesæt og automatisk aftagning. "Vedligeholdelsen af malkestalden stod jeg stadig selv for," siger Dennis. "Jeg kan godt lide en enkel malkestald." Men det endte med, at de også i denne stald stod to personer og malkede fire en halv time to gange dagligt. "Det blev for vanvittigt."

Gik over til karruselmalkestald
16 år efter etableringen af deres gedebedrift kom den 90-pladsers udvendigt betjente malkekarrusel til. "Vi var ude og se på sådan en malkestald sammen med SAC, og vi var helt solgt med det samme," fortæller Hilde. "Det er et enkelt og alligevel meget effektivt system, med få bevægelige dele," supplerer Dennis. "Det er præcis, hvad vi var på udkig efter." De overvejede også en stor SBS malkestald. "Men karrusellen kører jo bare derudad, så man kan holde farten, selv om man bliver stående på det samme sted."
 Foran stalden blev der opført en ny malkecenter med glasdøre, som gav et behageligt arbejdsmiljø blandt andet pga. det store lysindfald. "Alle reservedele til karrusellen har jeg liggende her på værkstedet," fortæller Dennis, som stadig selv reparerer og står for vedligeholdelsen – sammen med SAC-montøren. "Jeg hader, når malkningen bliver afbrudt på grund af tekniske fejl. Nu kan jeg som regel altid fikse det selv."

Malkning på tre timer
De 1750 geder fordelt på seks produktionsgrupper bliver i dag malket på tre timer, to gange om dagen, fortæller Dennis og Hilde. "Det er rarest at være to til at malke. Så kan den ene malke, mens den anden sørger for flowet af geder, skifte til anden produktionsgruppe og hjælpe til efter behov," fortæller de. "Det fungerer fantastisk. Det bliver simpelthen ikke bedre!"